
Employees’ tax (PAYE) on your pension or annuity 

 

Question Answer 
1. What is the meaning of the letter titled, 

Employee’s tax (PAYE) on your pension or 
annuity for tax period 1 March 2023? 

To ensure that the correct PAYE amount is 

deducted monthly and to avoid a significant 

tax debt to SARS at year-end. 

The letter is a directive issued by SARS to 

your employer or pension fund and it 

indicates the tax rate percentage which 

should be used in the calculation of PAYE 

which should be deducted from your 

income. 

 

2. Why am I receiving a special tax rate? You have been identified as a 
taxpayer/pensioner that receives more than 
one source of income of which at least one of 
the incomes is from a retirement annuity. A 
new legislation has been promulgated to 
ensure that the most accurate rate of tax is 
applied to your monthly income to avoid any 
debt you may incur on assessment. 

3. What is the impact of this legislation to 
my monthly or annual tax obligation? 

The application of this legislation ensures that 
the correct rate of tax is deducted from your 
PAYE to minimise the shortfall on assessment. 
Should you choose to opt out and use the 
PAYE calculated using the nominal tax rate, 
you may have a significant tax debt on 
assessment. 

4. How would SARS determine a more 
accurate monthly PAYE deduction? 

SARS will use the latest data available on our 
records to calculate the most accurate tax 
rate. Should your circumstance change during 
the tax year, you may choose to opt out. 

5. Do I have a choice regarding the use of 
this new tax rate? 

Yes, you have a choice. You can inform your 
fund administrator to opt out, by so doing, 
you will be taxed at the nominal tax rates. This 
also means that you may have a tax debt at 



the end of the tax year which you will have to 
pay SARS. 
 

6. What if I still owe SARS a substantial 
amount after this legislation, Para2(2B) 
of the 4th Schedule has been applied on 
my Pension or Annuity? 
 

The debt must be paid by the stipulated due 
date. Should you be aware of other sources of 
income that you have not told SARS about, 
you may choose to opt out and instruct one of 
the employers to deduct a higher tax rate in 
order to cover the potential shortfall on 
assessment. 

7. Can a taxpayer/pensioner choose to be 
excluded from the use of this tax rate? 

Yes, the taxpayer/pensioner may choose not to 
use this tax rate. In this instance, you are 
required to inform your fund administrator in 
writing. Your fund administrator will then use 
the nominal tax rates to calculate the PAYE to 
be deducted from your income. Remember, 
the tax rate under this new legislation is 
calculated and valid for one tax year. This 
means you may opt to use the tax rate in one 
year and choose to opt out the following year. 
You are not obligated to use the tax rate 
generated by SARS under Para2(2B) of the 4th 
Schedule. 

8. How does a pensioner confirm that they 
are not or are no longer on the fixed tax 
rate list calculated under the new 
legislation namely, Para2(2B) of the 4th 
Schedule? 

The fund will have the latest list of impacted 
taxpayers each year. You must contact the 
pension administrator to confirm if you have 
been included each year. 

9. If I am a provisional taxpayer and I am in 
agreement with the new rate, must I still 
pay provisional tax? 

As a provisional taxpayer, you are unlikely to be 
included in this process therefore, a tax rate 
calculated under Para2(2B) of the 4th Schedule 
will not be issued to you.  
You may inform your fund administrator in 
writing of your wish to be taxed monthly at the 
SARS fixed rate. 

10. Is the new legislation only applicable to 
taxpayers with more than one annuity 
income? 

The legislation applies to taxpayers who 
receive multiple sources of income, one of 
which is from a retirement fund. 



Note, where a taxpayer receives a salary and an 
annuity, such taxpayers are also included under 
this legislation: 
 
Example 
 
A young widow that is employed as an educator 
by the dept of education and receives a salary. 
In addition, she receives a spousal pension 
payment from the departed spouse’ pension 
fund. 
 
Such a person will be included under this 
legislation 

11. Why would a taxpayer no longer be on 
the SARS fixed tax rate list if they were on 
it last year? 

The calculated tax rate is valid for a tax year i.e., 
12 months. 
Taxpayer circumstances may change therefore, 
we relook at the taxpayer inclusion each year 
to determine the most accurate tax rate in 
accordance with the taxpayer financial 
information we have on our records 

 

 


