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SARS hosted a webinar on ‘Home Office Tax Requirements’ on 9 July 2021 

 If you have missed the live streaming, it’s available to watch here. 
 The presentation discussed during the webinar is available here for viewing or 

downloading. 
 The Frequently Asked Questions (FAQs) were updated on 17 November 2021: 

The FAQs below are based on persons in employment who do not earn mainly commission 

(unless expressly stated otherwise). References to “the Act” refer to the Income Tax Act 

58 of 1962, unless indicated otherwise, and references to “sections” are to sections of the 

Act. “CGT” refers to Capital Gains Tax. “Interpretation Note 28” (IN 28) refers to Draft 

Issue 3 of Interpretation Note 28 “Deductions of Home Office Expenses Incurred by 

Persons in Employment or Persons Holding an Office” published by SARS for public 

comment on 15 November 2021. 

1. What documents will be required in order to enable the employee to submit their 

returns accurately? 

The following should be included:  

a. Letter from employer permitting remote work – including the period that remote 

work was allowed and where available dates that the employee did not report to 

the office. 

b. Floor plan showing dedicated space and calculation of proportion in relation to 

total buildings on the property (this does not need to be a municipal or council 

plan of the home, but can be an informal but accurate drawing of the floor plan).  

c. Photographs showing dedicated space, specifically equipped.  

d. Schedule showing calculation that work was mainly from home – in other words, 

showing that more than 50% of all work for the year was from the home office, 

including any supporting evidence. 

e. Actual invoices of claimed expenses with proof of payment. 

f. Schedule of amounts claimed and apportionment calculations. 

2. If the employer provides data to employees for work purposes, could this qualify for the 

no-value fringe benefit under paragraph 10(2)(bA) of the Seventh Schedule to the Act? 

Yes, if the data is used mainly for purposes of the employer’s business, the employee 

could qualify for a no-value benefit.  

3. Are furniture, Wi-Fi expenses, and beverages claimable? 

Furniture and certain Wi-Fi equipment owned by the taxpayer may qualify for a wear-and-

tear allowance. Consult Interpretation Note 47 “Wear-and-Tear or Depreciation 

Allowance” (Issue 5) for a list setting out what SARS considers to be the useful life of 

certain assets. 

https://www.youtube.com/watch?v=JOCnHA7FFzU
https://www.sars.gov.za/wp-content/uploads/Docs/Presentations/Home-Office-Expense-presentation-at-SARS-webinar-8-July-2021.pdf
https://www.sars.gov.za/wp-content/uploads/Docs/Presentations/Home-Office-Expense-presentation-at-SARS-webinar-8-July-2021.pdf
https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-28-home-office-expenses-deductions/
https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-47-wear-and-tear-depreciation-allowance/
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Other Wi-Fi costs and beverages are not permitted as a deduction for home office 

purposes. 

4. If you only use a portion of your bedroom for your home office, are you eligible to claim 

for a home office? 

The home office must be exclusively used for purposes of the trade. A taxpayer will find it 

very difficult to prove that a portion of his or her bedroom is used exclusively for purposes 

of trade, and thus would not qualify for a home office deduction.  

5. Where a taxpayer claims home office expenses and the house is in the name of the 

taxpayer’s spouse, would this impact the CGT calculation when the spouse sells the 

house? 

Yes, home office expenses claimed by a taxpayer will have a CGT impact on the disposal 

of the property by the spouse. The taxpayer’s use of the property for business purposes 

will affect the spouse’s primary residence exclusion.  

6. If I have to pay for a dedicated Wi-Fi / internet link for my home office, would this be 

claimable? 

Wi-Fi equipment that is owned by a taxpayer may qualify for a wear-and-tear allowance. 

Other Wi-Fi expenditure, for example monthly subscriptions and certain installation 

charges, are not permitted as a deduction for home office purposes.  

7. I have a small house and due to the limited space, I use some of the area for working. 

Am I eligible to claim for that small space? 

The home office must be exclusively used for purposes of the trade. If you don’t have a 

separate room set aside for you home office, it will be very difficult to prove that the area 

claimed as being used for trade, is used exclusively for that purpose. 

8. What exactly does the employer need in the letter to SARS that confirms the employee’s 

work from home arrangement: 

 The letter should be on the letterhead of the employer with their registration 

details including the PAYE number. 

 The letter should provide the employee details and specify the period (start and 

end dates) when the employee was allowed to work from home.  

 The letter should, where possible, indicate the dates during the year that the 

employee reported to the employer’s premises.  

9. Are the requirements documented for employers to refer to? 

Yes, IN 28 is available on the SARS website and explains the requirements. 

10. Do I need to apportion my data usage to the percentage of the area the house? 

https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-28-home-office-expenses-deductions/
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No, data usage is not an expense that may be claimed by an employee. That expense could 

however be reimbursed by an employer. 

11. Can a salaried employee claim a deduction for home office expenses? 

If a salaried employee meets the requirements prescribed by the law, they could qualify 

for a deduction of home office expenses. 

12. Would insurance excess on the ceiling repair and geyser be allowed? If the geyser is 

directly above the home office space. 

Such an insurance excess on the ceiling repair would be a payment towards a repair, and 

may qualify for deduction if the requirements for claiming repairs are met. The portion of 

the expense relating to the geyser may, however, not be claimed as water is not a 

permitted home office expense. 

13. Do I qualify for this tax deduction if I have renovated a room in my home for the sole 

purpose of my office space (can I claim for the renovation)?  

This will depend on whether the renovation constitutes a repair or an improvement. 

Repairs may qualify for a deduction if all the requirements are met, but improvements are 

not deductible. Further, expenditure and losses incurred prior to the commencement of 

trade would not be eligible for deduction as these are not permitted under the legislation 

applicable to home office claims.  

14. Will the use of home office equipped for work purposes be allowed as a deduction for 

employees that have due to the pandemic been working from their home offices? 

Bearing in mind that in a normal period they would have worked from their employer’s 

offices. 

Yes, provided they meet the legal requirements. An additional requirement for employees 

is that they must spend more than 50% of their working time in the home office in a year 

of assessment. For employees who earn mainly commission, more than 50% of their 

working time must be spent outside of the employer’s premises. 

15. How will the use of one’s home office for 1 or 2 years impact the CGT calculation on 

disposal of that property? 

When a part of your home is used as a home office, that part is considered to “taint” the 

primary residence exclusion for CGT purposes. 

Upon the sale of the home, the overall capital gain or loss will need to be apportioned 

between the tainted and untainted elements. This apportionment is done by taking into 

consideration the portion of the home being used for business purposes as a home office 

(based on floor area) and the period that the part was used as a home office. The primary 

residence exclusion can only be set-off against the untainted portion of the capital gain or 

loss. The tainted portion of the capital gain must be fully brought to account. 
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16. What happens if the taxpayer never had an office at home but now had to sit at home 

and work due to COVID? Can they still claim home office expenses? Will these expenses 

be considered for COVID-19 in Year of assessment 2022? 

The taxpayer will not be eligible to claim home office expenses unless the relevant part of 

the home is regularly and exclusively used for the purposes of trade, in this case, 

employment. That part must also be specifically equipped for that purpose. Even if a 

taxpayer worked mainly from home, if these requirements are not met, no deduction is 

permitted. 

17. During verification of home office expenses by SARS, one of the items requested is 

evidence that duties are performed mainly in the dedicated office space. What would 

be accepted as supporting evidence for this question? 

Signed confirmation letter from the employer with their employer registration details, the 

employee’s details, information relating the duties that the employee will perform, the 

date when the employee was permitted to start working from home and if relevant the 

date such permission was withdrawn, and if available, the days that the employee did not 

report to the employer’s premises. 

18. If I have solar power during the day, how can I claim because I don’t have receipts for 

that power?  

If no expense has been incurred, no deduction is permitted.  Please consult IN 28, 

paragraph 4.6.2 (b) “Electricity generation” for more detail on installation costs.  

19. A taxpayer and his or her spouse both require only a laptop to conduct their trade of 

employment. They share an office at home. The room is 100% an office and is used for 

nothing else. Does this fail the requirement of exclusive use? Should the house have two 

separate rooms that are used separately by each spouse for their work? 

If the home office is clearly divided between the two spouses’ respective spaces, and each 

space meets the requirements for a home office deduction, then each spouse could 

qualify for a deduction. Evidence such as photographs of  the room showing the clear 

division should be taken often.  

If there is no clear division of the room between the spouses, and for example , they share 

a desk, then the exclusivity requirement will not be met and no deduction may be claimed. 

See Examples 4 and 5 in IN 28 for more detail. 

20. I have a full time domestic helper who cleans my home office space daily and I pay her 

cash at the end of the month. What proof would you require in this instance? 

Proof of payment must be retained. The domestic worker should sign an 

acknowledgement of receipt of the monthly payment. As an employer, you would be 

required to register for UIF for the domestic worker, proof of payment of UIF contributions 

may also be requested on audit or verification by SARS.  

https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-28-home-office-expenses-deductions/
https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-28-home-office-expenses-deductions/
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21. What if I have to top up airtime or data on my work supplied phone?  In general I would 

have to use my phone more often than if I was in the office. I would be able to use the 

landline in the office, or walk to my colleagues. What if I have to buy pens, paper, etc. 

for work purposes, because I cannot go to the office to collect stationery from there? 

Section 23(m) prohibits such deductions (airtime, data and stationery) for employees 

other than employees earning mainly commission. The employer could be approached for 

a reimbursement of these business-related expenses. 

22. I have a room that I use for my home office but there is a wall of cupboards that is used 

for linen storage can I still claim for the home office but exclude the square meters of 

the cupboards? 

Excluding the space for the cupboards will ensure that only expenses relating directly to 

the home office are claimed. 

23. Is it possible for me to claim for home office if I have already submitted my returns for 

2021? 

In certain circumstances, yes. Return submission often allow for a “request for correction” 

upon realising that you have omitted certain information or made an error. Alternatively, 

you could lodge an objection, provided it is lodged within the prescribed time limits.  

24. I have always worked from home but never claimed a deduction. I now know that I could 

qualify. What deduction can I claim in the current year of assessment for equipment 

that I purchased in earlier years of assessment?  

You may qualify for a wear-and-tear allowance on the asset. It will depend on the useful 

life of the asset. Please consult Interpretation Note 47 “Wear-and-Tear or Depreciation 

Allowance” (Issue 5) for a list setting out what SARS considers to be the useful life of 

certain assets, as well as the rules applicable to claiming wear-and-tear allowances. A 

claim for a wear-and-tear allowance is not dependent on whether you qualify for a home 

office deduction. 

25. What do I need to keep as proof for electricity, if am using Prepaid electricity. 

The prepaid vouchers will be acceptable. 

26. I decided to turn the garage which was filled with clutter into an office, I renovated the 

space (paint, ceiling installation with lights, window, office chair and desk etc.). I own 

outright and do not pay bond or rent, and also do not have records of floor plans. Am I 

eligible to make a claim? 

You will need to obtain accurate dimensions for the converted garage and rest of the 

buildings, perhaps from the local council. It is not a requirement that building plans be 

professionally drawn up, you can draw up the plan yourself, provided the measurements 

are accurate. 

https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-47-wear-and-tear-depreciation-allowance/
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You will not qualify for a deduction for the improvements made when converting your 

garage to a home office, as this does not qualify as a repair. You may, however, qualify for 

a wear-and-tear allowance for the chair and desk. 

Further, expenditure and losses incurred prior to the commencement of trade would not 

be eligible for deduction as these are not permitted under the legislation applicable to 

home office claims. 

27. Can I claim for installing desks and shelving as well as chairs etc. for the separate room 

I have converted into a home office? 

Yes, you could qualify for a wear-and tear allowance on these items. Please consult 

Interpretation Note 47 “Wear-and-Tear or Depreciation Allowance” (Issue 5) for more 

detail on the requirements and a list setting out what SARS considers to be the useful life 

of certain assets. 

28. Can you get solar rebates for Work-From-Home (WFH) if your personal property is 

running on Solar and part of your property is dedicated to work from home? 

If your property is running on your own installed solar power, then you will not have 

incurred any expenditure and no deduction is permitted. 

29. What will happen if you live in a complex building? How will I then deal with the total 

buildings on the property? 

The home office is calculated pro-rated to the size of your own section, not the entire 

complex. Only the portion of the levy that relates to your own section, and not to the 

common property, may be claimed. Please consult IN 28, paragraph 4.6.2 (c) “Levies” for 

more detail. 

30. I've been working from home since start of lockdown in 2020. I make use of my existing 

space in the house to work from. No special room, I didn't buy any chair or desk. Am I 

eligible to claim? 

No you will not be eligible, as it does not appear that the part of your home used for trade 

is exclusively used for trade, and is not specifically equipped for purposes of your trade.  

31. If the employee is only required to work from home for let say 5 months out of the 12 

month period, am I correct in saying that the "mainly" requirement is not met? 

Yes, that is correct. 

32. Since we have an 8 hour work day with 1/2 hour for lunch surely the exclusive work 

space should only apply during work hours? 

No, the law requires “exclusive” use for trade  purposes. That requirement does not 

change based on the time of the day that it is. 

https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-47-wear-and-tear-depreciation-allowance/
https://www.sars.gov.za/lapd-intr-in-2012-28-home-office-expenses-deductions/
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33. I have incurred interest on my mortgage bond, in respect of my home. I use a part of my 

home as my home office, and meet all of the requirements to claim a home office 

deduction. Can I claim the mortgage interest? 

It has been Revenue practice to allow mortgage interest in the calculation of a claim for 

home office expenditure. Therefore, for the period ending on 28 February 2022, that is, 

up to the end of the 2022 year of assessment, you may claim the interest on your 

mortgage bond. The interest incurred must be apportioned under the normal 

apportionment rules. 

However, section 23(m) only permits employees to claim home office deductions that are 

permitted under sections 11(a) and (d). Interest on a mortgage bond is an expense that is 

claimed under section 24J, and is accordingly prohibited from being claimed in terms of 

section 23(m). Consequently, for the period commencing on 1 March 2022, that is, from 

the 2023 year of assessment onwards, mortgage interest will not be permissible in the 

calculation of a claim for home office expenditure. 


