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Question Answer 

Are Home Owners Associations (HOAs) 

required to register for Income Tax? 

Yes, within 21 business days upon formation of 

the organisation the entity must approach SARS 

and register for Income Tax. SARS automatically 

allocates non-profit companies an Income Tax 

reference number upon registration with the 

company’s registrar (CIPC) because SARS has a 

direct interface with CIPC. 

 

Voluntary association applies for Income Tax 

registration at SARS. 

 

Which section(s) of the Income Tax Act apply to 

HOAs? 

Section 10(1)(e)(i)(cc) of the Income Tax Act, 

Levy: exempts levies received or accrued by 

approved association of persons. 

  

Section 10(1)(e)(ii) of the Income Tax Act, Basic 

exemption: exempts any receipts and accruals 

other than levies derived by association of 

persons that is less than R50 000 (not capital in 

nature). 

Must HOAs apply for Income Tax exemption? Yes, associations of persons, once registered as 

taxpayers, must apply to the Commissioner for 

approval to enjoy the benefit of the exemption 

from Income Tax under section 10(1)(e)(i)(cc). 

How does a HOA apply for Income Tax 

exemption? 

Download and complete the EI1 application 

form from the SARS website, and book an 

appointment on the SARS eBooking system. 

Booking an online appointment at a branch 

office will enable the representative 

taxpayer/public officer to submit the application 

(completed form and supporting documents). 

Once the appointment has been made, a case 

reference number will be issued which must be 

used to upload the application forms and 

supporting documents on the SARS Online 

Query System (SOQS). 

https://www.sars.gov.za/wp-content/uploads/Ops/Forms/EI1-Application-for-Exemption-from-Income-Tax-External-Form.pdf
https://www.sars.gov.za/wp-content/uploads/Ops/Forms/EI1-Application-for-Exemption-from-Income-Tax-External-Form.pdf
https://tools.sars.gov.za/SARSeBooking
https://tools.sars.gov.za/SOQS/?queryType=5
https://tools.sars.gov.za/SOQS/?queryType=5


What supporting documents are required from 

a HOA when applying for Income Tax 

exemption? 

EI1 application form 

• The representative’s / or public officer’s 

details must be completed on the EI1 

form. 

 

Certified and clear ID copy of the 

representative/public officer 

 

Proof of residential or business address: 

• Organisation’s physical address 

• Public officer/representative’s address 

(if not already registered with SARS as a 

taxpayer) 

• CRA01 Form (signed and dated) 

(CRA01 is applicable only when the 

organisation or the public officer is 

using a third-party residential address). 

• A “Confirmation of Entity 

Residential/Business Address” (CRA01) 

form must be completed and signed by 

the third party. 

 

Proof of bank details: 

• Bank statement (confirming the 

account holder’s legal name, account 

number, account type, and branch 

code). 

  

• The bank statement can be used for 

dual purposes: as proof of bank details 

and proof of physical address.  

  

Founding Documents: 

• Association of persons (Voluntary 

Association): signed and dated 

constitution. 

• Non-profit company:  

CoR 14.3: Company Registration 

Certificate  

https://www.sars.gov.za/wp-content/uploads/Ops/Forms/CRA01-Confirmation-of-Residential-or-Business-Address-for-Online-Completion-External-Form.pdf


CoR 15.1: Copy of the Memorandum of 

Incorporation (MOI must be signed by 

the directors and dated.) 

 

Letter of authority: 

• Resolution signed by the three directors 

appointing the representative taxpayer. 

 

 

What is the difference between a HOA, share 

block, and body corporates? 

Body corporates and share block companies 

qualify for an automatic exemption from 

Income Tax under section 10(1)(e)(i)(aa) and 

(bb), respectively, and no further approval by 

the Commissioner is required once they have 

registered as taxpayer. The levy income 

exemption and the basic exemption are applied 

on assessment. 

  

Associations of persons (HOAs) must apply to 

the Commissioner for approval to enjoy the 

benefit of the exemption from Income Tax under 

section 10(1)(e)(i)(cc). The organisation will be 

fully taxable on all its receipts and accruals 

without approval by the Commissioner. 

 

What are the tax obligations of HOAs? • Register the organisation with SARS for 

Income Tax. 

• Apply for exemption from Income Tax.  

• Keep the approval letter issued by the 

Commissioner indefinitely. 

• Submit annual returns.  

• Record keeping: all financial documents 

must be retained and preserved for at 

least five years. 

• Settle tax liability upon finalising the 

assessment. 

• Inform the Commissioner of changes in 

particulars (e.g. representative taxpayer, 

banking details, and email) within 21 

business days. 

 

Must HOAs submit an annual return? Yes, the Commissioner annually publishes a 

notice in accordance with section 25(1)(b) of the 

Tax Administration Act stipulating under which 



circumstances companies must submit Income 

Tax returns.  

  

Associations of persons must submit the tax 

return within 12 months from the date on which 

their financial year ended. 

  

Associations of persons are excluded from the 

definition of “provisional taxpayer” and are not 

required to make provisional tax payments or 

submit provisional tax returns.  

  

An association of persons that has taxable 

income must settle its tax liability on 

assessment. 

 

 


