
 
 

BINDING CLASS RULING: BCR 027 

DATE: 14 February 2011 

ACT : INCOME TAX ACT, NO. 58 OF 1962 (the Act) 
SECTION : PARAGRAPHS 1, DEFINITION OF “REMUNERATION” 

AND 2(1) OF THE FOURTH SCHEDULE TO THE ACT 
SUBJECT : TIPS HELD FOR SAFEKEEPING BY EMPLOYERS AND 

SUBSEQUENTLY PAID OVER TO EMPLOYEES AT 
REGULAR INTERVALS 

1. Summary 

This ruling deals with the question as to whether tips, received by 
employees from satisfied customers, that are held by an employer for 
safekeeping and subsequently paid over to the employees, will 
constitute payments of “remuneration” as contemplated in 
paragraph 2(1) of the Fourth Schedule to the Act.  

2. Relevant tax laws 

This is a binding class ruling issued in accordance with section 76R of 
the Act. 

In this ruling legislative references to paragraphs are to paragraphs of 
the Fourth Schedule to the Act, applicable as at 11 August 2010 and 
unless the context indicates otherwise, any word or expression in this 
ruling bears the meaning ascribed to it in the Act. 

This ruling has been requested under the provisions of paragraphs 1, 
definition of “remuneration” and 2(1) of the Fourth Schedule. 

3. Class 

The Class members to whom this ruling will apply will be the class of 
employers, hereafter referred to as the Applicants as described in 
point 4 below. 

4. Parties to the proposed transaction 

The Applicants: A class of subsidiary and associated 
employers 
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The Employees: The employees of the Applicants 

The Customers: The customers that make gratuitous 
payments to the Employees of the Applicants 

5. Description of the proposed transaction 

The Applicants operate in a high cash-handling environment and for 
security reasons, the Employees may not report for duty with cash on 
their person without authorisation from senior management and having 
declared it to the Security Department. 

The Applicants wish to implement a Group Tips Management Policy 
(the Tip Policy) as a result of the significant security risk that the 
receipt of tips by the Employees during their working hours poses in 
this environment. 

The purpose of the Tip Policy will be to create conditions within which 
the Employees can continue to receive tips during their working hours 
whilst reducing the security risks to which the Applicants may be 
exposed as a result thereof. 

In terms of the proposed Tip Policy the Employees have no entitlement 
to tips nor should they have an expectation to receive tips as part of 
their service performance to the Applicants. 

Tips received by the Employees are to be declared and paid over to 
the Applicants upon receipt thereof. The omission to declare the 
receipt of tips may result in disciplinary action. 

The declaration and handling of the tips will be managed in terms of 
specific procedures. Tips declared and paid over will be held in safe 
custody by the Applicants in their bank accounts until transferred into 
the Employees’ bank accounts at month-end, together with their 
salaries. 

The Employees whose services are terminated for any reason will 
receive their tips together with their last salary payment. 

Tips will not form part of the calculation of provident fund, medical aid 
or any other benefit calculations for the Employees’ remuneration 
packages. 

All tips paid over to the Applicants will be transferred by the Applicants to 
the Employees and no tips shall be retained by the Applicants. 
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6. Conditions and assumptions 

This ruling is not subject to any conditions and assumptions. 

7. Ruling 

The ruling made in connection with the proposed transaction is as 
follows: 

The transfer of tips from the Applicants’ bank accounts into the 
Employees’ bank accounts will not constitute a payment of 
“remuneration”, as contemplated in paragraph 2(1), made by the 
Applicants. 

8. Period for which this ruling is valid 

This binding class ruling is valid for a period of five (5) years as from 
August 2010. 

9. General note 

It is to be noted that this ruling does not mean that tips received by 
employees under the circumstances as described in this ruling, nor for 
that matter tips received in general, are not taxable. Amounts received 
by way of tips constitute “gross income” as defined in section 1 of the 
Act and will, therefore, be subject to income tax in the hands of the 
recipient. The fact of the matter is that tips as described above will not 
constitute “remuneration” as defined in the Fourth Schedule which 
merely releases an employer from the obligation to withhold 
employees’ tax from these amounts, but does not release the recipient 
from the obligation to declare such tips for income tax purposes. 

Issued by: 

Legal and Policy Division: Advance Tax Rulings 
SOUTH AFRICAN REVENUE SERVICE 


	Summary
	Relevant tax laws
	3. Class
	4. Parties to the proposed transaction
	5. Description of the proposed transaction
	6. Conditions and assumptions
	7. Ruling
	8. Period for which this ruling is valid
	9. General note

