
 

 

DRAFT INTERPRETATION NOTE  

DATE: 

ACT : INCOME TAX ACT 58 OF 1962 

SECTION : SECTION 23(e)  

SUBJECT : THE MEANING OF RESERVE FUND UNDER SECTION 23(e) 

Preamble 

In this Note unless the context indicates otherwise –  

• “section” means a section of the Act; 

• “the Act” means the Income Tax Act 58 of 1962; and 

• any other word or expression bears the meaning ascribed to it in the Act. 

1. Purpose 

This Note considers the meaning of “reserve fund” for purposes of section 23(e).  

2. Background 

The general deduction formula under the Act to determine a person’s taxable income 

derived from carrying on any trade consists of a positive test in section 11(a) as well 

as a negative test in section 23. These two sections must be read together in order to 

determine whether a taxpayer will be entitled to a general deduction. Section 23(e) 

prohibits specifically any deduction relating to income carried to any reserve fund or 

capitalised in any way.  

It is a common practice for businesses to establish a reserve fund for future costs and 

financial obligations. It further is generally accepted accounting practice to create a 

provision for contingent or anticipated liabilities. A reserve fund can be set up in various 

ways in an attempt to exclude it from the ambit of section 23(e).  

This Note considers the meaning of reserve fund for purposes of section 23(e). There 

are further provisions in the Act that allow for the deduction of a reserve in certain 

circumstances which are not considered in this Note.  

3. The law 

Section 23(e) of the Act reads as follows: 

23.   Deductions not allowed in determination of taxable income.—No deductions shall in 

any case be made in respect of the following matters, namely—  

(e) income carried to any reserve fund or capitalized in any way;  
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4. Application of the law  

In determining a person’s taxable income derived from carrying on any trade, 

section 11(a) provides a deduction for – 

• expenditure and losses, 

• actually incurred,  

• in the production of income, 

• which is not of a capital nature. 

In addition, expenditure and losses must be claimed during the year of assessment in 

which they are actually incurred.  

A reserve fund is generally created to meet future contingent costs or financial 

obligations, especially those arising unexpectedly. The creation of a reserve fund and 

the transfer of income to such a fund therefore does not amount to an expenditure or 

loss actually incurred. It is also not an expense incurred during that year of 

assessment. In addition, should the provisions of section 11(a) be inconclusive, 

section 23(e) further prohibits the deduction of any income carried to a reserve fund or 

capitalised in any way. 

Section 23(e) applies only when income is transferred to a reserve fund. “Income” is 

defined under section 1(1) as “the amount remaining of the gross income of any person 

for any year or period of assessment after deducting therefrom any amounts exempt 

from normal tax under Part I of Chapter II”. The Court held in ITC 18391 that 

expenditure that was reserved is clearly not income. In the context of section 23(e), 

“income” may have a wider meaning and not merely limited to “income” as defined in 

section 1(1). In ITC 3432 commission was erroneously received as income in one year 

of assessment and the taxpayer transferred it to a reserve the following year. The court 

found that this was still not allowed despite it not accruing to the taxpayer.  

The Act, however, provides specifically for the deduction of a reserve in certain 

specified circumstances. Examples such as the allowance granted for doubtful debts 

[section 11(j)] and the special allowance made for credit agreements (section 24) are 

special exceptions provided for in the Act. Other exceptions are to be found in 

section 22 under which traders are permitted to deduct from income unrealised losses 

on trading stock on hand at the end of the year of assessment when the market value 

of the stock has fallen below cost; the allowance for contingent development 

expenditure granted to township owners (section 24); and the deduction of reserves 

for unexpired risks and unpaid claims, whether intimated or not, granted to short-term 

insurers (section 28). Yet another exception is provided by section 24C, which permits 

the deduction of “future expenditure” on contracts.3 These specific statutory reserves 

are not covered under section 23(e).  

                                                 
1  72 SATC 61 at 73. 
2  8 SATC 370. 
3  This is not an exhaustive list. 
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4.1 Meaning of reserve fund 

In determining whether any income4 carried to a reserve fund is deductible or 

prohibited under section 23(e), it is necessary to establish the meaning of the term 

“reserve fund” envisaged in section 23(e). Since the Act does not define “reserve fund”, 

the term must be interpreted according to its ordinary meaning as applied to the subject 

matter with regard to which it is used.5  

The Cambridge English Dictionary6 describes a reserve fund as: 

 “money that is kept by an organisation to pay for something that may happen in the 
future”. 

The Free Dictionary7 describes a reserve fund as: 

 “funds taken out of earnings to provide for anticipated future payments” 

The word “reserve” is sometimes used as a synonym for “reserve fund”. According to 
Dictionary.com,8 “reserve” is defined as: 

“cash, or assets readily convertible into cash, held aside, as by a corporation, bank, 

state or national government etc, to meet expected or unexpected demands; something 

kept or stored for use or need; a resource not normally called upon but available if 

needed.” 

In ITC 3439 it was held that a reserve is equal to a reserve fund. In this case the 

taxpayer was informed that a company had paid certain commission money ultra vires 

to it. The taxpayer consequently agreed to refund the commission paid to it if 

repayment was demanded. The taxpayer proceeded to place the amount of 

commission so earned to a reserve account. The amount of this reserve was claimed 

as a deduction in the determination of its taxable income. This deduction was 

disallowed and on appeal it was held by the court that carrying income to a reserve is 

not to be distinguished from carrying income to a reserve fund so as to take such a 

case out of the prohibition imposed by the specific section of the Act. 

4.2 Judicial consideration of reserve funds 

The Act’s predecessors10 had provisions that prohibited a deduction of income carried 

to a reserve fund similarly to that in section 23(e). Those earlier provisions were 

considered in a number of court cases. 

The taxpayer in ITC 18311 carried on business as a motor garage proprietor. He 

claimed to deduct, amongst others, in the determination of his taxable income reserves 

for servicing cars. Under the sales agreements under which the taxpayer disposed of 

cars, he guaranteed the car for a period of 12 months. During this period, he undertook 

to replace any defective part and to supply at his garage free service by mechanics in 

making adjustments or replacements. It was estimated that this contingent liability 

                                                 
4  See 4. 
5  Kellaway, E A (1995) Principles of Legal Interpretation of Statutes, Contracts and Wills at 224. 

Butterworths. 
6  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/reserve-fund [Accessed 30 August 2024]. 
7  www.freedictionary.org [Accessed 30 August 2024]. 
8  www.dictionary.com/browse/reserve [Accessed 30 August 2024]. 
9  8 SATC 370. 
10  Section 12(e) of Income Tax Act 40 of 1925 as well as section 12(e) of the Income Tax Act 31 of 

1941. 
11  (1930) 5 SATC 262.  

 

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/reserve-fund
http://www.freedictionary.org/
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amounted to £15 in respect of each car sold. The court confirmed that as the cost of 

servicing was allowed as and when the service was rendered, and the Act specifically 

prohibited the deduction of amounts carried to any reserve fund, the claim for the 

reserve fund was not admissible. 

In ITC 42312 the taxpayer’s main business consisted of the supply of certain perishable 

goods under contracts entered into with various large consumers. Under those 

contracts, the taxpayer undertook to fulfil, at a specified flat rate price during the whole 

periods of the contracts, all orders placed with it by such consumers. Owing to the 

nature of the goods it was impossible for the taxpayer to purchase or carry reserve 

supplies, and in order to fulfil orders under the contracts the taxpayer purchased the 

goods from time-to-time in the open market at current market rates. The market rates 

for these goods fluctuated seasonally and were normally much lower in the first half of 

the year than in the second. While the flat rate prices payable by the consumers over 

the whole year permitted a profit to the taxpayer on the year’s working, the year’s profit 

would necessarily represent the amount by which the profit in the first half of the year 

exceeded the loss in the second half of the year. The taxpayer sought to deduct a 

certain amount, being a round figure estimate made, as provision for liability in respect 

of uncompleted contracts. The court held that the deduction claimed, being the amount 

carried to reserve to meet anticipated losses, was prohibited by the Act which 

provided that no deduction shall be made in respect of income carried to any reserve 

fund or capitalised in anyway. 

In ITC 50513 the taxpayer hired certain machinery under leases, which provided for the 

payment of a monthly rental and on the expiration or earlier termination of the lease 

from any cause, a stipulated sum by way of what was described as additional rent. 

During the year of assessment, the taxpayer deducted an amount credited to an 

account named return payment reserve. The amount was merely the creation of a 

reserve to meet the future liability under the leases in respect of additional rent. It was 

held that the sum claimed could not be deducted. 

The taxpayer in the case of Pyott Ltd v CIR14 sold both the commodity and the 

container in which it is packed subject to an obligation to repurchase the containers 

when these are returned by customers. The taxpayer made provision for refunds on 

the return of containers. The court held that the amount received for the containers 

constituted cash, which was not subject to any reduction or discounting and therefore 

had to be included in the gross income of the taxpayer at its full value, while the 

provision made to meet future claims for refund on the return of containers constituted 

a reserve for a contingent liability, which was expressly forbidden.  In this regard the 

court15 held as follows: 

“The second part of the third question raises the point whether this “provision” is not in 

conflict with sec 12(e) of the Act, which forbids any deduction in respect of “income 

carried to any reserve fund . . .” in my opinion it is, as soon as it is found to have been 

made out of “income”, as it undoubtedly was made in the present case. It is a reserve 

out of income to provide for a contingent liability, and, as such, it seems to me to be 

the very thing which is forbidden by the sub-section in question.” 

                                                 
12  (1938) 10 SATC 335. 
13  (1941) 12 SATC 160. 
14  1945 AD 128, 13 SATC 121. 
15  1945 AD 128, 13 SATC 121 at 127. 
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It was the practice of the taxpayer in ITC 68416 to purchase on local auction markets, 

on orders received from overseas customers, wool of the uncleaned, unscoured and 

greasy types. In determining the price at which a consignment of wool so purchased 

was to be charged to the overseas customers, it was necessary to estimate the 

probable weight of clean wool which would be derived from the consignment after the 

process of cleaning and scouring had been completed, the price for the consignment 

then being charged out according to an agreed price per pound of clean wool. If the 

amount of the price so estimated should prove to be incorrect by more than 1% on 

determination of the true clean wool content of a consignment, the necessary 

adjustment one way or the other was made between the parties. In the accounts 

submitted by the taxpayer in support of its returns of income, certain amounts were set 

aside and transferred to a contingency account as a provision against possible under 

yields on wool shipped to overseas buyers in accordance with these arrangements. It 

was held that in the absence of any specific provision in the Act for the making of an 

allowance for a reserve created to meet a contingency of this kind and having regard 

to the specific section of the Act prohibiting any deduction relating to income carried to 

a reserve fund, the deductions claimed were not allowable. 

The current section 23(e) was also considered in a number of court cases. The same 

approach followed under the previous similar provisions is also applied to the current 

law. 

The Court stated in ITC 1839:17 

“Section 23(e) provides that no deduction shall be made in respect of ‘income carried 

to any reserve fund or capitalised in any way’. Mr Bhana submitted that, precisely by 

reason of the fact that the relevant amount related to provisions for expenditure which 

had not, at the time (1 March 2004), actually been incurred, it has been capitalised. 

The court does not understand Mr Bhana’s submissions as the instant matter does not 

involve the carrying of income to a reserve fund or capitalisation of income. The matter 

before the court is whether certain expenditure is deductible. Expenditure is clearly not 

income.” 

In C:SARS v Big G Restaurants (Pty) Ltd18 the Supreme Court of Appeal confirmed 

the legal position by stating the following: 

“Section 24C constitutes an exception to the general prohibition contained in s 23(e) of 

the Act, which provides that no deduction shall in any case be made in respect of 

income carried to any reserve fund or capitalised in any way.”  

4.3 A reserve fund to be distinguished from other instruments  

An important characteristic of a reserve fund is that the taxpayer can easily access the 

funds to use it for the intended purpose or any other purpose, anticipated or 

unexpected, that may arise.  

A reserve fund is normally a separate savings account or other highly liquid asset. 

There are no guidelines or restrictions under the Act, however, by its nature, the 

reserve fund is required to be easily accessible. The extent of that access would 

depend on the type of account created to house that fund and the facts of each case 

should be carefully considered.  

                                                 
16  ITC 684 (1949) 16 SATC 368. 
17  72 SATC 61 at 73. 
18  2019 (3) SA 90 (SCA), 81 SATC 185 at 191. 
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The reserve fund can be distinguished from, for example, a trust account, which is set 

up on behalf of a third party for the benefit of that third party, to which the taxpayer has 

access. However, the funds in a trust account do not accrue to the taxpayer. 

In some cases taxpayers make provision by means of an insurance policy taken out 

from a third party to cover future expenses or contingent liabilities. The control and 

management arising from the policy and access to the money under the policy are 

normally exercised by the third party. Depending on the purpose of the policy and the 

terms of said policy it might in substance be considered to be a reserve fund. The facts 

of each case will have to be considered to evaluate whether such a policy falls within 

the ambit of section 23(e). 

An insurance policy taken out from a third party to provide for future expenses or 

contingent liabilities should be distinguished from an insurance policy taken out to 

cover certain specified contingencies or events. An insurance policy taken out from a 

third party may not be affected by section 23(e) as an expenditure for the payment of 

the policy premium will actually have been incurred. However, should the terms of the 

policy indicate rather that this policy was in fact a reserve fund as envisaged by 

section 23(e), the deduction of the premiums will be prohibited. An amount paid in the 

form of a lump sum by an employer under a policy of insurance with an insurer in 

relation to former employees or dependants for purposes of making a contribution to a 

medical scheme or fund is specifically provided for under section 12M. The facts of 

each case have to be considered. 

Example 1 – Reserve fund in the form of an insurance policy 

Facts: 

Company A has set aside funds in the form of an annuity policy with a third party to 

cover future anticipated expenses arising from its retired employees for which the 

company remains liable. The company does not have immediate access to the funds 

and the policy is controlled and managed by the third party. The company remains 

liable for the future anticipated expenses and should the policy be terminated, the 

funds are returned to the company. Does this policy qualify as a reserve fund? 

Result: 

Company A remains liable for the payment of the anticipated expense. Company A 

has set aside its income in the form of a policy to cover these anticipated expenses. 

The money has been reserved and despite the company not having immediate access 

to the funds, the funds still accrue to the company and the annuity policy may be 

considered a reserve fund. In the absence of section 23(e) the payment of the 

premiums may have been considered under section 11(a). However, section 23(e) 

prohibits the deduction. 

5. Conclusion 

Under section 23(e), the deduction of any income carried to any reserve fund or 

capitalised in any way is prohibited. The creation of such reserves are not expenditure 

actually incurred in the production of income.  

Reserve funds are normally separate accounts or highly liquid assets controlled by the 

taxpayer and which allows the taxpayer easy access to the funds to settle contingent 

liabilities or anticipated expenditure and losses. Provision made by taking out a policy 



 7 

from a third party to cover contingent liabilities in which all control to the funds are 

managed by the third party may also be disqualified from deduction as it may fall within 

the ambit of a reserve fund as envisaged by section 23(e) if, for example, the taxpayer 

still has access to the funds. The facts of each case would need to be considered 

carefully. 

A policy taken out from a third party to provide for future expenses or contingent 

liabilities should be distinguished from an insurance policy taken out to cover certain 

specified contingencies or events. An insurance policy taken out from a third party may 

not be affected by section 23(e) because it is not a reserve fund as expenditure for the 

payment of the policy premium will actually have been incurred such as provided for 

under section 12M.  

Leveraged Legal Products  

SOUTH AFRICAN REVENUE SERVICE 


